T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MUĞLA / MARMARİS - Marmaris Ortaokulu

ZAMAN YÖNETİMİ VELİ BİLGİLENDİRME

 ZAMAN YÖNETİMİ (VELİ BİLGİLENDİRME)

 Hayatımızın büyük bir bölümünü yapmak zorunda olduğumuz işlere ayırırız. Bu nedenle kendimize, ailemize ve dostlarımıza yeterli zaman kalmaz. Etkinliklerimiz arttıkça, yapacak işlerimizin sayısı daha da artar ancak buna paralel olarak zamanımızda azalır. Aslında zamanımızı nasıl tükettiğimizi ve hayatımızı nasıl organize ettiğimizi düşünmek zorundayız.

Haftanın bir günü, günde on saat çalışıp da verimli ve zinde kalmak mümkün değildir. Ancak sınırlı bir zamanda iyi ve verimli işler yapabiliriz. Önemli olan çok çalışmak değil sınırlı zamanı etkili kullanmaktır. "Zamanımı daha iyi kullanmak istiyorum ama bunun için bile zaman bulamıyorum."vb. örnekleri her gün duyarız. Bu şikâyetler işlerimizin fazla olmasından mı? Yoksa zamanı iyi kullanmamak bunda etkili değil mi?

 Zamanı etkili kullanmanın bir yolu vardır ve bu formülün adı "zaman yönetimidir". Herkesin zamanı eşittir. Önemli olan bu zamanın ne kadarının kullanıldığıdır. Bu açıdan zaman yönetimi belli bir süreyi en verimli şekilde kontrol etmeyi öngörür. Burada bireyin önceliklerini ve hedeflerini belirlemek gerekir. Hedefleri ve öncelikleri ortaya koymamak yerini önemsiz konulara kaptırır.

Zamanımızı daha etkin biçimde yönetmek ve kontrolünü elimizde tutmak zorundayız. Zamanımızı iyi değerlendiremediğimiz için moral bozukluğu ve verimsizlik yaşarız. İşimizi tamamlayamayız, erteleriz veya daha çok çalışırız. Geç saatlere kadar çalışmak stres oluşturur. Sonuçta kalitesi düşük işler ortaya çıkar.

Bahsedilenler ışığında daha iyi bir zaman yönetiminin iki yönü vardır.

Bunlar yapmak istediklerimiz ve yapmaktan kaçındıklarımızla ilgilidir. Yapmak istediklerimize örnek olarak, zaman arasında bir denge oluşturmak, zaman yönetimi konusunda kendimizi daha rahat ve güvenli hissetmek olabilir.

Yapmaktan kaçınmayı arzu edeceklerimiz arasında ise, zamanı israf etmek, önemli işleri yapmayı unutmak, belirlenen sürede işleri bitirmemek, toplantılara geç gelmek, stres yaşamak yer alabilir.

 İyi bir zaman planlaması ile olumsuz etkenlerden kurtulmak mümkündür. Bir gün otuz saat olsaydı, acaba yirmi dört saatlik sürede yaşadığımız sıkıntıyı, otuz saatlik sürede de yaşamayacak mıydık?

Derinlemesine bir inceleme yaptığımızda asıl sorunun zaman yetmezliğinden daha derin olduğunu, bu sorunun öncelikler sorunu olduğunu görürüz. Bu konuda itirafta bulunup 'Yapılması gerekenleri yapmadık, gereksiz işlerle uğraştık.' deriz. Bu anlamda aciliyet eziyetinin köleleri durumuna düşeriz.

Zamanı yerinde ve uygun kullanmasını bilen insanlar önceliklerini bilir ve bunu gerçekleştirmek için gerekli planlamayı başarı ile uygularlar. En iyi zaman yöneticileri, zaman konusunda farklı yaklaşım biçimleri geliştirenlerdir. Onlar en etkili şekilde planlayıp, kontrol edip kullanabilecekleri ve her türlü baskıdan uzak kaldıkları zaman dilimlerini ortaya koyabilirler. Böylece zamanlarını daha iyi yönetmeye başladıklarında, hayatlarının diğer kesitlerinde de önemli değişiklikler olduğunu göstereceklerdir.

Herkes aynı miktarda zamana sahiptir. Bazıları aynı zaman süresi içinde başkalarından daha fazla iş yapar. Kendi kendini yönetim bize ayrılan zaman içinde kendimizi en iyi şekilde yönetmemizi ifade eder. Şartların eşitliği durumunda bireylerin başarısızlığı ile başarısı arasındaki ayrım çizgisi kişinin yaratıcılığından ve sahip olduğu zamanı etkili kullanmasından geçer.

Başarılı zaman yöneticileri zamanın büyük bir kısmını kendilerini analiz etmek, değerlerini belirlemek, güçlerini ve yeteneklerinin sınırını öğrenmeye çalışmak amacıyla kullanırlar.

Zaman yönetimi konusunda doğru olmayan bazı yaklaşımlar vardır.

Eğer yeterliyseniz, etkili de olmalısınız.

Bu düşünce doğru değildir. Yeterli olmak bir işin çabuk ve doğru yapılması anlamına gelir. Ancak aynı zamanda etkili olmak gerekir. Önceliklerinizin ne olduğunu bilerek, bunları doğru zamanda ve gerektirdiği şekilde gerçekleştirmenizdir. 

Bir işin doğru yapılmasını istiyorsanız, kendiniz yapın.

Bu görüş doğru değildir. Görev dağılımı yapmayarak her işi yapmaya kalkışırsanız öncelikli olmayan işlere odaklanıp asıl işe gerekli zamanı ayıramazsınız.  Bir işi yapmak için tek doğru yol vardır. Bu konuda kafa yorarak bu işin amacının ne olduğu, istenen sonuçlar, ne zaman yapılması gerektiği üzerinde düşünüp bir işin daha etkili ve yeterli bir zamanda nasıl yapılacağının yolları belirlenmelidir.

  Çok çalışmadıkça iyi sonuç alamazsınız.

Bir işin sonuçları, o işin yapılmasına çok zaman ayırmakla değil, kalitesiyle ilgilidir.  Sürekli meşgul olmadıkça, üretici olamazsınız. İnsanlar yaptıkları işler dışında düşünmek, okumak ve planlar yapmak gibi uzun vadede işe yansıyacak faydalı etkinliklere de zaman ayırmalıdır.

 Zaman Yönetimi konusunda dikkatli olmanın hiç risk doğmaması ve hayatın eğlenceli geçeceği anlamına gelmesi.

Bunun mümkün olmayacağı açıktır. Gerçi etkili zaman yönetiminin zamanımızı kontrol etmemiz açısından yararları vardır. Ancak bu durum hayatımızın otomatiğe bağlanması anlamına gelmez. 

Zor görünen işlerin daha sonraya ertelenmesi.

İnsanların zamanını çalan faktörler her zaman kendi kontrolü dışında gerçekleşenler değildir. Kişiler önceliği olmamasına rağmen kolay işleri tercih ederek, zor işleri erteleme anlayışına girerek de zaman kaybına yol açabilirler.

 

                                                                                                                                 MARMARİS ORTAOKULU

                                                                                                                                      REHBERLİK SERVİSİ

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 05.12.2018 - Güncelleme: 08.12.2023 09:06 - Görüntülenme: 84
  Beğen | 0  kişi beğendi